Memori & Masa

Mereka kata, memori akan pergi meninggalkan kita, dengan senyap dan pantas, seperti cebis koyakan mukasurat novel lama di laluan air deras di bawah titi, kalau kau percaya pada kuasa penyembuhan masa, yang mana pada aku mengarut, kerana satu perkara yang aku boleh pastikan ialah, masa, sedang ia tidak memberi apa-apa pun kuasa kesaktian, merupakan musuh ketat bagi mereka yang patah jiwa.

Transaksi Cinta

That’s absurd! jerit kecil saya ketika Suzi cuba beritahu yang perhubungan cinta sebenarnya tak ubah seperti transaksi jual beli antara dua individu dewasa.

Why not? tanya dia balik. Kita basically invest semua yang ada pada diri kita untuk trade dengan apa yang ada pada pasangan kita, and vice versa. Admit it babe, bila kau nakkan ‘sesuatu’ daripada aku, macam-macam modal yang kau keluarkan untuk dapatkan apa yang kau nak, kan?

Ok, fair point. Kalau macam tu, boleh tak aku dapatkan resit untuk semua pembelian tu?

Suzi menjeling sebelum tergelak kecil menyerlahkan baris depan giginya yang teratur indah.

What? Logik kan?

Kau ni, idiot!