Manuskrip IV (i)

Saya sudah tidak menulis sebarang cerita pendek hampir setahun lamanya. Semuanya gara-gara sibuk menyusun dan melaksanakan perancangan untuk rakaman dan aktiviti kugiran saya, Laila’s Lounge. Dari awal 2016 hingga November, saya hanya banyak tumpukan tenaga dan kreativiti saya kepada penciptaan lagu, penulisan lirik, kerja-kerja promosi kugiran, latihan, gig-gig dan persiapannya, dan lain-lain hal lagi yang berkenaan.

Namun dua hari yang lepas, saya mula memaksa diri kembali duduk di hadapan paparan muka surat digital kosong untuk menulis, atau mendraf, apa-apa saja idea yang boleh dikembangkan menjadi sebuah cerita pendek, atau mungkin sebuah flash fiction. Ternyata amat payah.

Saya cuba menulis beberapa tajuk cerita yang saya harap boleh menggerakkan mesin pencetak idea di kepala saya untuk menyalin draf-draf idea dan isi yang boleh digunapakai untuk projek manuskrip koleksi cerpen saya yang seterusnya (walaupun koleksi cerita pendek saya sebelum ini kebanyakannya lebih berbentuk kepada koleksi fragmen dan puisi prosa) pada helaian muka surat digital di atas paparan monitor komputer; Satu Hari Yang Aneh Lari Dari Suntikan BCG, Cinta Mutan, Manusia Pesimis Yang Gembira, Tahun Baru dan lain-lain lagi. Saya tak pasti sama ada teknik sebegini berkesan atau tidak dengan situasi saya, tapi lebih baik kita memulakan sesuatu daripada tak ada apa-apa terus. Saya cuba menyakinkan diri saya sendiri.

Seminggu sebelum ini, saya cuba menjentik kembali sarang kreativiti dengan membaca buku/e-buku koleksi cerpen penulis-penulis kegemaran saya, e.g. Lydia Davis, Bolano, George Saunders, Lorrie Moore, Etgar Keret, Amy Hempel dan beberapa karya eceran milik penulis-penulis lain yang banyak bertebaran di portal literatur berbahasa Inggeris. Namun, tak banyak yang dapat saya perah dari pembacaan saya tersebut. Mungkin efek dari pembacaan tersebut akan datang kemudian dengan perlahan, seperti pancuran kecil air melalui lubang halus plastik transparen yang ditebuk dengan jarum peniti. Sekali lagi saya cuba meyakinkan diri sendiri.

Hari ini saya duduk lagi dengan harapan yang baru, bersama pancur-pancur kecil idea yang datang ketika saya mandi pagi tadi, untuk ditransformasikan menjadi cerita-cerita pendek yang lengkap. Selepas lebih kurang satu jam duduk menatap muka surat digital kosong, saya mulakan cerita saya dengan baris,

Dalam filem tersebut, jika saya mahu membayangkan, saya seorang mutan yang boleh menyejukbekukan air dengan sekelip mata.

sebelum beberapa minit kemudiannya saya menambah di belakangnya dengan satu baris pendek,

Hampir sekelip mata.

Sukses! Atau permulaan pada satu perjalanan yang bakal mengecewakan. Tidak. Bentak hati saya. Cerita ini harus diselesaikan dengan jayanya. Saya cuba memberi kata-kata semangat pada diri sendiri dengan nada yang paling optimis.

Seterusnya.

Oleh kerana subjek cerita ini ada berkaitan dengan mutan, maka saya letakkannya di bawah tajuk Cinta Mutan, jadi saya sudah dapat, sekurang-kurangnya secara kasar, idea tentang tema utama cerita ini. Cinta. Mungkin cinta terlarang atau cinta yang tak kesampaian. Atau cinta yang langsung tak terucapkan. Yang sekadar bermain-main di dalam benak khayalan subjek atau watak cerita ini. Mungkin.

Sekarang apa yang perlu saya fikirkan seterusnya ialah kemunculan subjek kedua di dalam cerita ini, kerana secara logikanya, di dalam cerita yang bertemakan cinta, perlukan kewujudan dua subjek/entiti yang masing-masing mewakili dan membawa motif ‘mencintai’ dan ‘dicintai’. Maka terciptalah watak ‘gadis mutan’ dan kebolehannya untuk menggerakkan semua benda hanya dengan menggunakan fikiran.

Dan dia pula seorang gadis mutan yang boleh mengawal benda dengan fikiran. Apa-apa saja benda. Yang bergerak atau kaku. Yang boleh dilihat dengan mata kasar mahupun ghaib atau halimunan.

(bersambung)

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: